e-mail: nmcg@t-com.me      mkn@t-com.me   
   mne / eng
 

O NAMA  |  AKTUELNO  | STALNE POSTAVKE  |  POVREMENE IZLOŽBE   |  ZBIRKE    SARADNJA  |   PUBLIKACIJE   |  POSJETA  KONTAKTI  RAZGLEDNICA 

AKTUELNO:

Njegoševi portreti

Projekat CSUCG  "Njegošiations"

U petak 16.08.2013.otvorena izložba Osten, izbor iz Muzeja crteža

Besplatna posjeta Biljardi tokom 2013. za učenike crnogorskih osnovnih i srednjih škola

Otvaranje izložbe Dimitrija Popovića 18.05.2013

Sa otvaranja izložbe "Zamišljajući Balkan ...", Ljubljana, april 2013."

Izložba "Zamišljajući Balkan ..." pod pokroviteljstvom UNESCO

Aktivnosti Ateljea DADO

Dani evropske kulturne baštine

Problem zaštite stećaka 

 

 

 

KORISNI LINKOVI

 

 

SERVISI:

Pristup informacijama

Javne nabavke

Interna akta

 

..

.

Povremene izložbe

.

*     *     *     *     *

.

Izložba dvorskih albuma, raritetnih fotografija i optike

 ..

Planom za period 2009 - 2010. predviđena je realizacija nekoliko privremenih izložbi. 

Jedna od njih organizovana je u ateljeu "Dado"  na temu dvorskih albuma i optičkih naprava koje su koristili članovi vladarske kuće Petrović - Njegoš (autori: Tatjana Jović, Aleksandar Berkuljan).

..

 

.

Dvorskih albuma ima 146. Važan su izvor informacija o istorijskim događajima s kraja XIX i početka XX vijeka, ličnostima, predjelima, urbanim cjelinama i sl. ali i u estetskom smislu predstavljaju vanredno lijepe primjere knjigovezačkog zanata i umjetničkog ukrašavanja.

.

.

Prostor ateljea "Dado"

...

Uz albume izloženi  su foto-aparati, koje su koristile crnogorske knjaginje, zatim  naprave za reprodukovanje trodimenzionalnih (stereoskopskih) foto-zapisa i kinore, kao mehaničke preteče današnjih video plejera.

 .

.

           

..

   .

.

.

    Postavka je upotpunjena uveličanim reprodukcijama foto-panorama i 

    multimedialnim sadržajima.

 

...


*     *     *     *     *

..

Izložba "Tragovima školstva u Crnoj Gori" 

.

Tokom septembra 2009. u Biljardi je održana izložba pod naslovom "Tragovima školstva u Crnoj Gori" (autorke: Marija Martinović i Vesna Kalezič, realizacija A.Berkuljan), posvećena jubileju 140 godina od osnivanja  na Cetinju  dvije značajne crnogorske srednjoškolske institucije: Bogoslovsko- učiteljske škole i Đevojačkog instituta carice Marije.

 

 

 

 

Postavkom je obuhvaćen veliki broj originalnih i reprodukovanih dokumenata iz državnih, crkvenih i privatnih zbirki, zatim izbor starih učila, zakonika i drugih svjedočanstava trajanja obje škole i napora koje su u njihov razvoj ulagali istaknuti pojedinci i knjaževina-kraljevina Crna Gora.

.

     

.

Takođe su izloženi originalni vezovi i druge rukotvorine polaznica Đevojačkog instituta, a utisak je upotpunjen rekonstrukcijom ambijenta, za koju su korišćeni trodimenzionalni predmeti iz fonda Muzeja kralja Nikole.

Priča je upotpunjena multimedijalnim sadržajima.

.

     

.

 

.*     *     *     *     *

 

Uniforme i starješinske oznake crnogorske vojske

 

 

Izložba privremenog karaktera pod naslovom "Uniforme i starješinske oznake crnogorske vojske" (autori: Tatjana Jović, Aleksandar Berkuljan i Petar Ćuković), postavljena u prizemlju Biljarde, predstavlja jedan od najkompleksnijih projekata istorijskog karaktera, koji je u zadnje vrijeme realizovan od strane Narodnog muzeja Crne Gore.

.

..

Postavkom je obuhvaćen veliki broj originalnih predmeta, dokumenata, fotografija i projekcija, kojima je prezentiran proces uniformizacije crnogorskih vojnih formacija počev od 1831, kada je izvršena prva reforma te vrste od strane Petra II Petrovića Njegoša, do austrougarske okupacije Crne Gore i faktičkog prestanka rada crnogorskih državnih institucija 1916. godine. 

.

      

...

U prvom segmentu postavke prikazane su prvobitne varijante uniformi pripadnika Gvarije i Perjanika, starješinske oznake (grbovi), koje je uveo knjaz Danilo, prva oficirska uniforma iz vremena knjaza Nikole  i  arhivska građa koja o tome sbvjedoči.

.....

    

.

U drugom dijelu  mogu se vidjeti zvanične vojne uniforme po propisu iz 1896. godine, tadašnje verzije činova i drugih oznaka, zajedno sa zastavama i primjercima originalnog oružja.

.

       

.

Pored originala u postavci se nalazi i jedan broj reprodukcija i projekcija, zajedno sa digitalnim rekonstrukcijama nedostajućeg materijala o kojem postoje istorijski izvori. 

.

     

..


<<< nazad   dalje >>>

 

 

*     *     *     *     *

 

na početak

.

Istorijski, Umjetnički i Arheološki muzej u Vladinom domu

Muzej kralja Nikole

 

Njegošev muzej Biljarda

 

Etnografski muzej

 

Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić

 

Mauzolej crnogorskih vladara u dvorskoj crkvi na Ćipuru

 

Njegošev mauzolej na Lovćenu

 

Mauzolej Vladike Danila na Orlovom kršu

 

Lapidarijum u dvorištu Biljarde

 

Reljefna karta Crne Gore

 

Njegoševa rodna kuća

 

 

Copyright © Narodni muzej Crne Gore & A.Berkuljan