e-mail: nmcg@t-com.me      mkn@t-com.me   
   mne / eng
 

O NAMA  |  AKTUELNO  | STALNE POSTAVKE  |  POVREMENE IZLOŽBE   |  ZBIRKE    SARADNJA  |   PUBLIKACIJE   |  POSJETA  KONTAKTI  RAZGLEDNICA 

KORISNI LINKOVI

 

 

SERVISI:

Pristup informacijama

Javne nabavke

Interna akta

 

.

Povremene izložbe..

 

*     *     *     *     *

.

Retrospektiva Miloša Vuškovića

 

.

Miloš Vušković (1900-1975) bio je svestran likovni stvaralac. Bavio se slikarstvom, skulptorom, grafikom,  karikaturom i likovnom pedagijom. Više od 300 njegovih radova danas se nalazi u fondu Umjetničkog muzeja Crne Gore.

 

Bio je takođe suosnivač satiričnog časopisa "Ošišani jež", sarađujući sa Pjerom Križanićem, Branislavom Nušićem, Stanislavom Vinaverom i nizom drugih poznatih umjetnika raznih profila i interesovanja. 

 

Prije II svjetskog rata boravio je u Pančevu i Beogradu, gdje je realizovao izvjestan broj portreta i drugih kompozicija, a kasnije je prešao u Crnu Goru gdje je obavljao dužnost direktora Umetničke škole u Herceg Novom i Moderne galerije na Cetinju.

 

.

.

Imao je više samostalnih izložbi, a kolektivo je izlagao sa poznatim imenima crnogorske i jugoslovenske likovne scene (Jovanom Bijelićem, Stojanom Aralicom, Nedjeljkom Gvozdenovićem, Milom Milunovićem, Petrom Lubardom, Ristom Stijovićem...).

 

Bio je član Crnogorske akademije nauka i umjetosti, strukovnih udruženja i nosilac prestižnih nagrada i priznanja.

 

 

.Slike Miloša Vuškovića


 

*     *     *     *     *

.

Retrospektiva Gojka Berkuljana

 ..

Gojko Berkuljan (1923-1989) pripadao je prvoj generaciji crnogorskih slikara školovanih neposredno poslije II svjetskog rata u hercegnovskoj Umjetnilkoj školi. U tom periodu je, kao i neki od kolega, stvarao pod uticajem Mila Milunovića i Petra Lubarde, koji su mu predavali, da bi već početkom pedesetih krenuo sopstvenim putem, kojeg je označilo više faza, u rasponu od "modernog tradicionalizma" do apstrakcije. Bez obzira na heterogen opus, Berkuljan je inspiraciju u prvom redu crpao iz crnogorskog pejzaža i epike, a najveći broj skica za tematske cjeline koje je u logičnom sljiedu etapno razvijao, nastale su  do početka šezdesetih godina XX vijeka. Kako je sam uobičavao da kaže, interesovali su ga "razvoj ideje" i  istraživanje, a ne samo jedan likovni izraz, koliko god bio prepoznatljiv ili prihvaćen.

 

Zajedno sa Aleksandrom Prijićem i Brankom Filipovićem - Filom formirao je 1951. godine avangardnu grupu "Trojica", koja je u crnogorskoj likovnoj umjetnosti označila raskid sa stereotipima soc-realizma  i okretanje zapadnim likovnim modelima. 

.

.Studije i finalna verzija"Udovice" (izložena u postavci Umjetničkog muzeja Crne Gore)

.

Ovaj umjetnik  se takođe bavio grafičkim dizajnom, bio je tehnički urednik lista Pobjeda, konzervator za štafelajno i fresko slikarstvo u Zavodu za zaštitu spomenika kulture na Cetinju, upravnik CNP u Podgorici, a tokom nekoliko decenija realizovao je i oko 200 scenografija za  teatar "Zetski dom" i dječje pozorište "Rajko Begović".

Dobitnik je velikog broja priznanja. Izlagao je u zemlji i inostranstvu.

Retrospektivom će biti obuhvaćeno nekoliko stotina radova.

.

 Iz Berkuljanovog opusa 


 

.*     *     *     *     *

.

Retrospektiva Marka Borozana

.

Marko Borozan, vajar (1909-1967), završio je Učiteljsku školu na Cetinju, a nakon II svjetskog rata studirao je primjenjenu umjetnost u Pragu kod profesora Jaroslava Horejica i Štefana Bedrziha. 

Učestvovao je u Trinaestojulskom ustanku i bici na Pljevljima. Zarobljen je i interniran u Italiji, odakle je pobjegao 1943. i ponovo se pridružio NOB-u. 

Radio je u Centralnoj narodnoj biblioteci, u odjeljenju za likovnu umjetnost, a zatim u Nacionalnoj galeriji na Cetinju. Učestvovao je u formiranju prvog fonda Galerije, zajedno sa istoričarom umjetnosti Milutinom Plamencem. Bio je član ULUCG-a.

..

...........

..  ....  .    

.

Samostalno je izlagao na Cetinju 1958. i Nikšiću 1962. Njegovi radovi prezentovani su na mnogim grupnim izložbama Crnogorske likovne umjetnosti.

 

 ......................

Borozanove skulpture


 

..*     *     *     *     *

.

Retrospektiva Luke Tomanovića

 

Luka Tomanović, vajar, rođen je u Lepetanima 1909. Umro je u Igalu 1992. godine.  Na Cetinju je 1932. godine završio  Učiteljsku školu, a do II svjetskog rata službovao je Hercegovini. Od 1941 učestvovao je u NOB i neko vrijeme bio zatočen na ostrvu Mamula. Godine 1952. diplomirao je Akademiji primjenjenih umjetnosti u Beogradu, a periodu 1953-1964. obavljao je dužnost direktora Umjetničke škole u Herceg Novom. 

 

Bio je član ULUCG-a i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Imao je više samostalnih izložbi. Izlagao je na svim značajnim manifestacijama crnogorske likovne umjetnosti u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je mnogih nacionalnih i drugih nagrada i priznamnja. 

 

Izložbe komemorativnog karaktera posvećene Luki Tomanoviču organizovane su u Dvorcu Petrovića u Podgorici (1996) i galeriji Josip Bepo Benković u Herceg Novom.

Retrospektivom je obuhvaćen najznačajniji segment autorovog opusa.

.

.

.Tomanovićeve skulpture i reljefi

.

 <<< nazad   dalje >>>

 .

*     *     *     *     *

 

na početak

.

Istorijski, Umjetnički i Arheološki muzej u Vladinom domu

Muzej kralja Nikole

 

Njegošev muzej Biljarda

 

Etnografski muzej

 

Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić

 

Mauzolej crnogorskih vladara u dvorskoj crkvi na Ćipuru

 

Njegošev mauzolej na Lovćenu

 

Mauzolej Vladike Danila na Orlovom kršu

 

Lapidarijum u dvorištu Biljarde

 

Reljefna karta Crne Gore

 

Njegoševa rodna kuća

 

 

Copyright © Narodni muzej Crne Gore & A.Berkuljan