e-mail: nmcg@t-com.me      mkn@t-com.me   
   mne / eng
 

O NAMA  |  AKTUELNO  | STALNE POSTAVKE  |  POVREMENE IZLOŽBE   |  ZBIRKE    SARADNJA  |   PUBLIKACIJE   |  POSJETA  KONTAKTI  RAZGLEDNICA 

KORISNI LINKOVI

 

 

SERVISI:

Pristup informacijama

Javne nabavke

Interna akta

 

..

.

Povremene izložbe

 

*     *     *     *     *

  

 

  Izložba Viktora Vazarelija ... više >>>

 

 

.


 

Izložba "Njegoševi portreti", Biljarda, (11.11.2013) ... više >>>

 

 

 


 

.

Izložba Osten, izbor iz Muzeja crteža, Crnogorska galerija umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ (16. 08. 2013.) ... više >>>

 

 

.

.


.

Izložba grafika i skulptura Herija Mura, Crnogorska galerija umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ (17. 06 - 25. 07. 2013.) ... više >>>

 

 

 

 

.

.


.

Retrospektiva Milije Pavićevića, Crnogorska galerija umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ (četvrtak, 16. maj, 20. časova)... više >>>

 

 

 

.

.


 

.

.

U subotu 18.05.2013. godine otvorena izložba Dimitrija Popovića "Misterijum Luče mikrokozma" i otkrivena skulptura "U čast Njegoševe misli" ... više >>>

 

 

 

.


.

U Crnogorskoj galeriji Umjetnosti Dado Đurić otvorena zložba "Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma"    više >>>

.

.

.


 

 

 

 U četvrtak  4. aprila 2013. u Biljardi otvorena  Izložba "Lucijan Bernard - reklama i dizajn

 u osvit XX vijeka" (u organizaciji Gete instituta i IFA) :

.

.

.

Sa Gete institutom najuvaženijim promoterom bogate kulturne baštine Republike Njemačke uspostavili smo saradnju prije  devet godina kada je u ovom istom prostoru prezentovana izložba Horsta Jansena jednog od najznačajnijih i najplodnijih njemačkih grafičara XX vijeka. U narednih mjesec dana Gete institut i IFA priredili su nam je još jedan izuzetan stručni i edukativni sadržaj – izložbu Lucijan Bernard  - reklama i dizajn u osvit XX vijeka.

Ljubitelji dizajna i naša kulturna javnost imaju priviliegiju i čast da se neposredno upoznaju sa djelom jednog od pionira reklamne grafike XX vijeka,  kojeg sa pravom nazivaju  “ikonom dizajna”.

Ovo je prva  samostalna retrospektivna izložba ovog umjetnika koja je koncipirana kao muzejska postavka. Iza svakog velikog poduhvata stoji zaslužna osoba - autor, a ovoga puta to je gospodin Hubert Ridl koji je svojim entuzijastičkim dugogodišnjim istraživanjima života i djela Liucijana Bernharda pripremio i osmislio ovu studioznu izložbu.

Podsjetimo se da je nova njemačka umjetnost plakata nastala krajem XIX vijeka u kulturnim centrima Berlinu i Drezdenu, da bi od početka XX vijeka dobila sve značajnije mjesto o čemu svjedoče brojne izložbe, zbirke u Berlinu, Štutgartu, Drezdenu, Hamburgu, kao i osnivanje Udruženje ljubitelja plakata u Berlinu 1905. godine.          .

U takvoj stvaralačkoj klimi i u vremenu brzog privrednog rasta i sve intenzivnijeg životnog tempa pojavio se Lucijan Bernard. U svom ateljeu u Berlinu radio je idejna rješenja za plakate, reklamne oglase, tipografska pisma i logotip, a bio je i prvi profesor na katedri za reklamu u Obrazovnom centru Muzeja primjenjenjih umjetnosti. Ono što ga čini posebnim i jedinstvenim je njegov revolicionarni iskorak prema modernom i inovativnom. Zapravo, bez doprinosa Lucijana Bernharda ne može se zamisliti vizuelno oblikovanje savremenog plakata koji se zasniva na jasnoći i konciznosti, a koji danas, pored drugih osnovnih oblika plakata, uspješno opstaje.   

     

Bernard je početkom XX vijeka  jezikom moderne reklame osmislio “predmetni plakat” koji je sveden na  realno predstavljanje predmeta i ime robne marke, za razliku od plakata koji su do tada obilovali ornamentikom i nizom detalja u kojima se gubila njegova osnovna poruka. Istorijski plakat koji reklamira šibice Prister predstavljao, je prvi iskorak u odnosu na tradicionalne forme. Zato nije slučajno što su dvije džinovske šibice uzete kao logo, zaštitni znak ove izložbe.

Njegova dizajnerske kreacije su robne marke Boš, Audi, Štiler, Ufa ...,  a i danas na njegovim idejnim riješenjima formulisani su logotipi brojnih međunarodnih preduzeća Boš, Pelikan, Kafa HAG. Zahvaljujući njemu njemačka plakatna reklamna umjetnost početkom XX vijeka prevazišla je do tada vodeće zemlje Francusku, Veliku Britaniju, čak i SAD.

Od 1923. godine Bernard je živi u Americi, gdje se uspješno bavio reklamom da bi se nakon drugog svjetskog rata posvetio uređivanju enterijera, slikarstvu i vajarstvu. Njegov posljednji plakat nastao 1955. godine, a uradio ga je za firmu Pepsi kola.

U Enciklopdiji Britanika, kao značajno ostvarenje umjetnosti plakata predstavljen je njegov reklamni plakat iz 1926. godine za sirup protiv kašlja REM, poznat pod imenom Tri muškarca u oluji.

U jednom intervjuu umjetnik je okarakterisao svoj rad : moj stil više podsjeća na primjenjenu umjetnost, i kod njega za razliku od francuske umjetnosti plakata, nije toliko važan lični rukopis, koliko vizuelna rješenja, dobra kompozicija i kolorit kao i kvalitetna zanatska obrada.

   

Gospodin Ridl od preko 2000 poznatih radova Lucijana Bernarda napravio je izbor koji obuhvataju 218 predmeta: plakate, reklame na emejliranoj pozadini, originalne litografije u novinskim dodacima, promotivni materijal štampan u manjim tiražima, reklamne poštanske marke i naljepnice, ambalaže /etikete, reklamne predmete, grafička rješenja za potrebe države, tipografska pisma, grafička rješenja za knjige, ekslibrise, grafička rješenja za časopise i reklame.   

Sjutra će se u Biljardi u okviru edukativnog programa održati radionica sa projektnim zadatkom izrade plakata kao u vrijeme Lucijana Bernarda na kojoj će učestvovati studenti grafičkog dizajna sa Fakulteta likovnih umjetnosti.

Dakle, ostaje nam samo da uživamo u ovoj jedinstvenoj izložbi uz zahvalnost Gete institutu, gospodinu Hubertu Ridlu i IFI koji su nam pruštili ove izuzetne trenutke uživanja u djelu jedne od legendi dizajna i reklame XX vijeka Lucijana Bernharda.

(tekst sa otvaranja izložbe) 


arhiv >>>

 

 

*     *     *     *     *

 

na početak

.

Istorijski, Umjetnički i Arheološki muzej u Vladinom domu

Muzej kralja Nikole

 

Njegošev muzej Biljarda

 

Etnografski muzej

 

Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić

 

Mauzolej crnogorskih vladara u dvorskoj crkvi na Ćipuru

 

Njegošev mauzolej na Lovćenu

 

Mauzolej Vladike Danila na Orlovom kršu

 

Lapidarijum u dvorištu Biljarde

 

Reljefna karta Crne Gore

 

Njegoševa rodna kuća

 

 

Copyright © Narodni muzej Crne Gore & A.Berkuljan