POČETNA  |  O NAMA  |  AKTUELNOSTI  |  POSTAVKE  |  ZBIRKE  |   PUBLIKACIJE   |  POSJETA  KONTAKTI  |  RAZGLEDNICA  | 

 

NJEGOŠEV MAUZOLEJ NA LOVĆENU

 

Istorijat

 

Inicijativu o podizanju mauzoleja posvećenog  crnogorskom vladici, vladaru i južnoslovenskom književnom velikanu Petru II Petroviću Njegošu, pokrenule su vlasti  Kraljevine Jugoslavije 1924. godine. Na njihov zahtjev vajar Ivan Meštrović je napravio prve skice, koje su iste godine prezentirane u njujorškom Brooklin muzeju. Međutim, zbog, kako se u izvorima navodi, nedostatka finansija, ubrzo se odustalo od ove zamisli i umjesto mauzoleja, sljedeće 1925. godine na vrhu Lovćena podignuta je nova kapela, na mjesto stare, originalne, koja je tokom Prvog svjetskog rata devastirana austrougarskim granatiranjem .

.

    

Projekat Njegoševog mauzoleja iz 1924. godine, rađen po uzoru na Mauzolovu grobnicu

.

Ideja o podizanju mauzoleja obnovljena je 1951. godine od strane Odbora za proslavu 100 godišnjice Njegoševe smrti, nakon čega se u inicijativu uključila Vlada NRCG, koja je raspisala konkurs za novi iprojekat. Međutim, nijedno od ponuđenih riješenja nije prihvaćeno. To je bio i razlog zbog kojeg je ondašnji predsjedniske crnogorske vlade Blažo Jovanović odlučio da preko jugoslovenskih diplomatskih predstavnika u SAD kontaktira Ivana Meštrovića, koji je naknadno pozitivno odgovorio na ponudu da dovrši posao započet 1924. godine.

 

Meštrović je kao glavnog saradnika na tehničkom dijelu projekta angažovao ličnog prijatelja i poznatog hrvatskog arhitektu i konzervatora Harolda Bilinića, sa kojim je tokom osam mjeseci intenzivnog rada do u detalje razradio osnovnu zamisao.

 

 

 

Detalji projekta kojeg je Meštrović razradio sa Bilinićem ...

.

... i gipsani modeli unutrašnjosti Njegoševog mauzoleja.

..

U međuvremenu otpočele su pripreme na vađenju i transportovanju granitnih blokova iz jablaničkog kamenoloma, a posao oko izrade karijatida i Njegoševe figure sa orlom, povjeren je Meštrovićevom saradniku, vajaru Andriji Krstuloviću. Ivan Meštrović je Krstuloviću i njegovim saradnicima za ove potrebe stavio na raspolaganje atelje u Splitu, podignut između dva svjetska rata.

 

Vađenje 50 tonskog granitnog bloka za Njegoševu figuru u kamenolomu Jablanica

.

Transport za koji je bilo zaduženo preduzeće "Šperac - Marasović"

.

Vajar Andrija Krstulović sa saradnicima ...

 

 

Klesarski radovi okončani su 1958. godine, ali do formalne "Odluke o podizanju Njegoševog mauzoleja ...", koju je donijela Skupština opštine Cetinje, prošlo je još 10 godina.

 

Završne tehničke pripreme su okončane 1970. a sa izgradnjom se krenulo naredne godine. Mauzolej je inaugurisan 1974.

.

 

   

 

 

   

Izgradnja mauzoleja na Lovćenu ...

 

 

  

 

 

... i inauguracija 1974. godine

 

Tokom 2013. godine Njegošev mauzolej je rekonstruisan. Sanirane su stepenice, prilazni tunel, unutrašnjost mauzoleja ...

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

  

 

 

Sanacija Njegoševog mauzoleja 2013. godine

Copyright © 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

- Pomorski muzej CG

- Prirodnjački muzej CG

- Muzički centar Crne Gore

- Biblioteka za slijepe

- Zavičajni muzej "Ganića kula" Rožaje

 

 

 

- Ministarstvo kulture

- Centar savremene umjetnosti

- Crnogorsko narodno pozorište

- Kraljevsko pozorište "Zetski dom"

- Državni arhiv CG

- Nacionalna biblioteka Crne Gore