POČETNA  |  O NAMA  |  AKTUELNOSTI  |  POSTAVKE  |  ZBIRKE  |   PUBLIKACIJE   |  POSJETA  KONTAKTI  |  RAZGLEDNICA  | 

 

 

RADIONICA ZA NAJMLAĐE - KIĆEJE JELKE U NARODNOM MUZEJU

 

 

Predškolci učili o tradiciji proslave novogodišnjih praznika i kitili jelku u Muzeju.

U susret novogodišnjim praznicima, Narodni muzej Crne Gore je, za svoju najmlađu publiku, organizovao radionicu pod nazivom “Jelka u muzeju”, kroz koju su djeca imala priliku da se upoznaju sa običajem kićenja jelke, kao simbolom novogodišnjih praznika.

U saradnji sa vrtićem “Zagorka Ivanović” sa Cetinja, djeca predškolskog uzrasta su kroz cikuls radionica, koji je održan u CGU "Miodrag Dado Đurić", učestvovala u izradi novogodišnjih ukrasa i upoznala se sa tradicijom ovog običaja kroz istoriju.

“Čak i u kulturama koje ne proslavljaju rođenje Hrista, ukrašena jelka je simbol novogodišnjih praznika, a u etnološkim spisima se kaže da je riječ o prastarom paganskom rimskom običaju.“ – kazala je koordinatorka radionice, muzejski pedagog Bojana Sjekloća.

Polaznici radionice su imali priliku da čuju sve i o načinu proslavljanja novogodišnjih praznika u Crnoj Gori, kao i o prvom pomenu kićenja jelke na ovom području.

„Djeci je posebno zanimljiva priča o prvom pomenu kićenja jelke na Cetinjskom dvoru, koja datira iz 1863. godine, kada je ruski konzul u Dubrovniku, Konstantin Petković, prilikom posjete Cetinju zatekao knjaza Danila kako pomaže knjaginji Darinki u kićenju jelke.“ —kazala je Sjekloća.

U završnom dijelu radionice djeca su okitila prirodnu jelku, koju će poslije novogodišnjih praznika zasaditi u dvorištu Muzeja. Nakon kićenja pripremljena je mala zabava za učesnike radionice.

U sklopu programa edukacije u muzeju, Narodni muzej Crne Gore u toku godine realizuje niz kreativno edukativnih radionica, sa ciljem da djeca različitog uzrasta što više slobodnog vremena provode u muzejima. Do sada su realizovane radionice „Učimo o Božiću“ i „Uskršnji običaji nekad i sad“, „Abeceda muzeja“, „Ljeto u muzeju“ i mnoge druge, a 20. i 21. decembra, takođe u susret novogodišnjim praznicima, biće organizovana tematska radionica — pravljenje novogodišnjih razglednica po replikama razglednica kakve su dobiijali unuci kralja Nikole, Stanislav i Stevan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Pomorski muzej CG

- Prirodnjački muzej CG

- Muzički centar Crne Gore

- Biblioteka za slijepe

- Zavičajni muzej "Ganića kula" Rožaje

 

 

 

- Ministarstvo kulture

- Centar savremene umjetnosti

- Crnogorsko narodno pozorište

- Kraljevsko pozorište "Zetski dom"

- Državni arhiv CG

- Nacionalna biblioteka Crne Gore