e-mail: nmcg@t-com.me      mkn@t-com.me   
   mne / eng
 

O NAMA  |  AKTUELNO  | STALNE POSTAVKE  |  POVREMENE IZLOŽBE   |  ZBIRKE    SARADNJA  |   PUBLIKACIJE   |  POSJETA  KONTAKTI  RAZGLEDNICA 

KORISNI LINKOVI

 

 

SERVISI:

Pristup informacijama

Javne nabavke

Interna akta

 

.

.

Otvaranje izložbe grafika i skulptura Henrija Mura (17. jun 2013)

 

*      *      *      *      *

. foto: A. Berkuljan

.

Izložbu radova jednog od najčuvenijih umjetnika 20. vijeka Henrija Mura otvorio je  ministar kulture Crne Gore  Branislav Mićunović, u Crnogorskoj galeriji  umjetnosti “Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju, 17.juna, koji je čestitao Britanskom savjetu i Narodnom muzeju Crne Gore na organizaciji izložbe.

-Izražavam zahvalnost Britanskom savjetu sa nadom da je ovo početak saradnje koja će  ubuduće ići u oba smjera, gdje ćemo i mi iz Crne Gore biti u prilici da pokažemo cijenjenoj britanskoj publici visoke domete crnogorske umjetnosti.

Stasavali smo uz duhovne vrijednosti koje su dolazile sa britanskog ostrva, od Šekspira  do Henrija Mura čije je stvaralaštvo obilježilo XX vijek. Mi znamo  i za Lusijana Frojda, Aniša Kapura, Demijana Hersta i za niz drugih velikih savremenih stvaralaca koji čine čast britanskoj umjetnosti i rado bi se u Crnoj Gori sreli i sa njihovim stvaralaštvom.

Ovaj izvanredan primjer saradnje neka bude impuls za njen intenzivan razvoj. Mi smo spremni da svoje kapacitete u oblasti pozorišne, filmske i likovne umjetnosti stavimo u misiju takvoj saradnji, ostavljajući, prije svih, mladim stvaraocima koje školujemo na  našem drevnom Cetinju, mogućnost da stasavaju uz vrhunske domete vaše duhovnosti- naglasio je Mićunović.

 Brojnoj publici obratila se i ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Ketrin Najt Sends, koja je  kazala da je “apsolutno oduševljena” što je jedan od njihovih najvećih umjetnika Henri Mur, duhom na Cetinju. Slične ocjene dijeli i direktor Britanskog savjeta za Zapadni Balkan Toni O’ Brajan.

-Ovo je sjajna izložba na sjajnom mjestu. U Britanskom  savjetu imamo nešto što zovemo „muzej bez zidova“, a vi ste, prijatelji, nama večeras dali nešto što je više od pukih zidova – kazao je O’ Brajan. On je dodao da Britanski savjet svoju bogatu umjetničku 

zbirku želi da dijeli sa svima, da stvara veze kako sa umjetnicima tako i sa ljubiteljima umjetnosti.

Specijalni gost izložbe na Cetinju bio je Dejvid Mičinson, jedan od najboljih poznavalaca umjetnikovog opusa i  najbliži saradnik Henrija Mura, koji je podsjetio da je tokom svog djelovanja Mur je proizveo na stotine tzv. „ideja za skulpturu“.

-Sjajna stvar kad radite za velikog umjetnika je sam rad. Taj posao je nešto što svime dominira. Mur je jako ozbiljno shvatao ono što je radio, i količina njegovog posla je bila prosto fantastična. On je napravio više od 20.000 različitih skulptura – rekao je Mičinson.

 Profesor mr Pavle Pejović, direktor Narodnog muzeja Crne Gore zahvalio se Britanskom savjetu i Vanji Madžgalj, direktorici, na zajedno upriličenoj izložbi Henri Mur: Grafike i skulpture kojom je predstavljen “prvi put u Crnoj Gori  dio opusa ovog velikana”i dodao da nema galerije   u svijetu kojoj ne čini čast prezentovanje Murove umjetnosti .

O opusu ovog britanskog i svjetskog vajara, koji je imao veliki uticaj na razvoj skulpture, shvatanje forme i upotrebu materijala, Pejović je kazao:

-Gradeći svoj izraz sa sviješću da je to logičan put koji je utemeljen u spoznaju viđenog i slijeđenja unutrašnjeg naboja, Mur ostvaruje ideal da je skluptura priča bez riječi, kondezovani izraz i filozofski stav. On u materijalu koji tretira budi one zaspale sile ( Njegoš bi rekao:”Udar nađe iskru u kamenu, bez njega bi u kam očajala”), pretvarajući ih u “demone” vrhunskog artizma koji postaju pohvala ljudskom umijeću i duhu, apoteoza stvaralačkog htjenja koje je, kao rezultat mašte, ovaploćeno u čistu materijalnu sublimaciju. Baveći se elementarnim izazovima, svojim skulpturama afirmiše stav da umjetnik iznutra, iz nutrine vlastitog bića, traži prikupljanje sila u sebi koje suprostavlja otporima materijala sa kojima se srijeće. Kroz proces savlađivanja tih otpora i poštovanja prema materijalu, ostvaruje istinsku afirmaciju vlastite nutrine. On je autor koji je duboko uronuo u nataložene slojeve iskustava otkrivajući da u prirodi sve ima svoje dubine a da se iz vlastitih slojeva došlo do spoznaje da je čovjek pokretač promjena i u sebi i van sebe. Kao neko ko je stasavao uz saznanja o Muru i njegovom djelu, shvatajući svu kompleksnost nastajanja umjetničkog djela, i ovom prilikom izražavam divljenje ovom velikom autoru-rekao je Pejović.

 


 

 foto: A. Berkuljan

*      *      *      *      *

.

 

*      *      *      *      *


 

na pocetak

 

 .

 

Istorijski, Umjetnički i Arheološki muzej u Vladinom domu

Muzej kralja Nikole

 

Njegošev muzej Biljarda

 

Etnografski muzej

 

Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić

 

Mauzolej crnogorskih vladara u dvorskoj crkvi na Ćipuru

 

Njegošev mauzolej na Lovćenu

 

Mauzolej Vladike Danila na Orlovom kršu

 

Lapidarijum u dvorištu Biljarde

 

Reljefna karta Crne Gore

 

Njegoševa rodna kuća

 

 

Copyright © Narodni muzej Crne Gore & A.Berkuljan