POČETNA  |  O NAMA  |  AKTUELNOSTI  |  POSTAVKE  |  ZBIRKE  |   PUBLIKACIJE   |  POSJETA  KONTAKTI  |  RAZGLEDNICA  | 

 

 

Unuka kraljice Jelene Savojske posjetila Narodni muzej Crne Gore

 

Princeza Marija Gabrijela od Savoje, ćerka posljednjeg kralja Italije Umberta II i unuka kraljice Jelene, boravila je danas na Cetinju i tom prilikom obišla Muzej kralja Nikole i Njegoševu Biljardu. Njeni domaćini u Muzeju kralja Nikole bili su ministar kulture Aleksandar Bogdanović i direktorica Narodnog muzeja Crne Gore dr Anastazija Miranović, a sastanku su prisustvovali direktor Direktorata za kulturnu baštinu Aleksandar Dajković i direktorica Muzeja kralja Nikole Tatjana Jović.

 

Ministar Bogdanović poželio je princezi Mariji Gabrijeli od Savoje dobrodišlicu u Crnu Goru, naglasivši značaj njene nove posjete u kontekstu tradicionalno sadržajne saradnje naše države i Italije. Ta saradnja, kako je istakao, posebno je plodonosna na polju kulture, gdje dvije države u kontinuitetu zajedno rade na realizaciji više projekata.

 

Princeza Marija Gabrijela od Savoje kazala je kako Crnu Goru doživljava posebno bliskom državom, tim prije jer je ona unuka kraljice Jelene. Iz tog razloga, kako je dodala, posebno joj je drago što Crna Gora i Italija danas imaju izuzetne odnose, ali i što je kultura jedno od polja zahvaljujući kojima posebno jačaju veze dvije države.

 

Na sastanku je razmatrana i mogućnost razmjene izložbi i organizovanje zajedničke posvećene crnogorskoj princezi, italijanskoj kraljici Jeleni, koju bi činili predmeti i dokumenta iz Narodnog muzeja Crne Gore i zaostavštine porodice Savoja. Takođe, veliko interesovanje postoji i za organizovanje izložbe Narodnog muzeja „Evropska moda na crnogorskom dvoru“, koja bi se realizovala u Italiji povodom 140 godina bilateralnih odnosa Crne Gore i Italije, kao i u još nekim evropskim zemljama.

 

Princeza Marija Gabriela od Savoje u Crnoj Gori boravi sa saradnicima iz Kluba lidera, u kojem su uticajni ljudi iz sfere javnog, društvenog i političkog života Švajcarske, Italije i Francuske.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Pomorski muzej CG

- Prirodnjački muzej CG

- Muzički centar Crne Gore

- Biblioteka za slijepe

- Zavičajni muzej "Ganića kula" Rožaje

 

 

 

- Ministarstvo kulture

- Centar savremene umjetnosti

- Crnogorsko narodno pozorište

- Kraljevsko pozorište "Zetski dom"

- Državni arhiv CG

- Nacionalna biblioteka Crne Gore